Vägöppning 6 juni kl 12.00

På nationaldagen den 6 juni kl 12.00 öppnar vägbommarna vid Saxån och Karitjärn.

Mellan 6 juni och 15 juli är det förbjudet att stanna och parkera längs en cirka fem kilometer lång sträcka av Vildmarksvägen på Västerbottenssidan.
Länsstyrelsens förbud syftar till att trafiken ska flyta bättre och att flyttande och kalvande renar ska få lugn och ro. Det finns två öppna parkeringar, Stekenjokk- och Tjåkkolaparkeringen, där det går bra att stanna. Sträckan är väl skyltad med information om vad som gäller.

Det finns ett fågelskyddsområde över delar av Stekenjokk, på Jämtlands läns sida. Från 10 juni till 10 juli är det förbjudet att gå av vägen på vissa ställen. Syftet med fågelskyddsområdet är att skydda sällsynta fågelarter under häckningen.

Det är viktigt att du som besökare tar reda på vad som gäller innan ditt besök. Information hittar du genom att besöka hemsidorna för länsstyrelserna i Jämtland och Västerbotten.

Skräpet

Vi vill att Stekenjokk ska få fortsätta vara den vackra natur den är idag. Därför är det viktigt att du som besöker platsen inte lämnar något kvar efter dig. Skräp hör inte hemma någonstans i naturen och ska därför slängas på anvisade platser. Detta kan innebära att du får ta med dig skräpet en bit på färden.

Detsamma gäller toalettbesök. Finns inga tillfälligt uppställda toaletter och du behöver uträtta dina behov i naturen kan du gräva en grop, minst 100 meter bort från lägerplats eller vandringsled. Efteråt gräver du ner, eldar upp eller tar med toalettpappret hem så att det inte ligger kvar och skräpar. Tänk på att när du lämnar naturen så ska det inte synas att du varit där.

Hunden, lag på koppel

Stekenjokk är en vacker plats för att få sträcka på benen och låta din hund komma ut en stund. Men tänk på att plocka upp efter din hund, och att alltid hålla den kopplad oavsett tid på året då det är lag på det inom renbetesområden. Även om du litar på din hund så är det viktigt att inte göra det fullt ut, och aldrig ta för givet hur din hund reagerar när den ser en ren eller ett annat vilt djur.

Information till dig som besöker området

Vilhelmina kommun och Vilhelmina södra sameby har tagit fram en informationsbroschyr i samarbete med Trafikverket till dig som tänker besöka Stekenjokkområdet:
Stekenjokk – ett renbetesland, (pdf-fil, 3,6 MB, öppnas i nytt fönster).
Stekenjokk – a reindeer herding area, (pdf-fil, 3,3 MB, öppnas i nytt fönster).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *