Upplev

Kultur

Ankarede Kyrkstad

Ort: Ankarede

Ankarede kyrkstad är en kyrkstad vid Ankarede kapell i Ankarede i Frostviken vid Lejarälvens utlopp i Stor-Blåsjön. Ankarede kyrkstad är den enda kyrkstaden i Jämtland som fortfarande är i bruk, och den är klassad som riksintresse för kulturmiljö.

Fatmomakke Kyrkstad

Ort: Fatmomakke  

Fatmomakke Kyrkstad är den mest framträdande samiska kyrkstaden i Sverige. Platsen har haft, och har fortfarande en stor betydelse som en andlig och mångkulturell mötesplats i Norrlands inland, med kontinuitet från 1700-talet fram till idag.

Norgefarargården

Ort: Klimpfjäll   

Norgefarargården är en kulturhistorisk byggnad som hade stor vikt för gränshandeln under sent 1800-tal och början av 1900-talet. Idag drivs Norgefarargården som gårdsbutik och sommarcafé med råvaror från trakten. Du får både se och höra om bygdens och gårdens historia.

Riklundgårrden

Ort: Saxnäs  

Museum & Atelje. Italiensk villa bygd på 1940-talet av Emma och Folke Ricklund.

Vattenfall

Det finns flera lättillgängiga vattenfall längs Vildmarksvägen speciellt delen som går över fjällen i närheten av Stekenjokk. Flera av vattenfallen ligger i direkt anslutning till Vildmarksvägen och kräver inte mer än en kort promenad.

Andra vattenfall kräver en kortare vandring. På en del platser som t.ex Klimpfjäll finns det kortare vandringsleder som tar en runt och förbi flera vattenfall och spektakulära forstar.

Det högsta och mest kända vattenfallet i området är naturligtvis Hällingsåfallet som ligger i närheten av Gäddede. Det faller hela 42 meter ner i Sveriges längsta vattenfyllda ravin som forsar 800 meter nedströms.

Övriga besöksmål

Korallgrottan

Recensioner: 4,9/5 7 recesioner

Ort: Stora Blåsjön

Korallgrottan är en del i det karstområde och grottsystem som finns i naturreservaten Korallgrottan och Bjurälven.

Korallgrottan är tillsammans  med Bjurälvens natur­reservatet ett helt unikt område. Här finns nämligen en naturtyp som kallas karst. I ett nästan tre kilometer långt område kan du se många olika geologiska spår från vattnets aktivitet både ovan och under mark.

Vad är det som är så speciellt? Karst är ett geologiskt fenomen som ofta består av sprickor och grottor. Det är rinnande vatten, som med sin naturligt låga halt av kolsyra, urholkar berget som består av nästan bara kalksten.

Bjurälvens karstlandskap har vunnit ett nationellt pris för att det är en sån fantastisk sevärdhet. Detta firades sommaren 2015 under tre dagar.

Bjurälvens Naturreservat

Recensioner: 4,8/5  17 recesioner

Ort: Stora Blåsjön

Bjurälven i Strömsunds kommun i norra Jämtland har skapat ett karstområde med grottor och sluk som kastar ned älven i underjorden. Där nere slingrar sig älven, ovan jord finns ett botaniskt intressant område som är unikt i sitt slag.
Guidning bokas på Gäddede turistinformstion 0672-105 00.